Zeleninová polévka s řapíkatým celerem

Polévka s řapíkatým celeremZahřejte se v zimních měsících, uvařte si polévku od naší Meggie (navštivte její blog Vyndejmrkev.cz):

Zima je čas hutnějších a déle vařených jídel a ke slovu se dostává nejčastěji kořenová zelenina, brambory, zelí nebo červená řepa. Svěží a čerstvé plody plné energie aby člověk pohledal, ale třeba takový řapíkatý celer, ač je jeho hlavní sezona na podzim, hravě seženete i teď. A můžete si z něj udělat lehkou a svěží polévku plnou vitamínů. Takže pokud potřebujete povzbudit, doplnit energii a nechce se vám stát celý den u plotny, tohle je recept právě pro vás.

Ingredience

  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 2 mrkve
  • 2 menší cibule
  • 1 menší petržel
  • zeleninový vývar nebo voda a koření na ochucení
  • pepř
  • sůl
  • římský kmín
  • mletý anýz
  • trochu oleje
  • citron
  • parmazán na ozdobu

Postup přípravy

1) Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky.

2) V hrnci na troše oleje smažíme cibuli, mrkev a petrželku, dokud nezezlátne.

3) Přidáme řapíkatý celer a ještě chvíli opékáme.

4) Zalejeme vodou nebo zeleninovým vývarem, přidáme koření a vaříme do změknutí zeleniny.

5) Hotovou polévku zakápneme trochou šťávy z citronu, případně dochutíme solí a pepřem.

6) Před podáváním posypeme nastrouhaným parmazánem.

Tip: Římský kmín i anýz jsou velice aromatická koření, pracujte s nimi opatrně, mají polévce dodat jen ten správný šmrnc. Malá špetka anýzu a dvě špetky kmínu budou určitě až dost. Méně je někdy více :)

 

Spoustu dalších báječných receptů najdete na food blogu Vyndej mrkev.cz, který je poučný, zábavný a inspirativní.