Zapečená zelenina s rajčatovým bešamelem

Zapečená zeleninaIngredience

  • 1 malá brokolice
  • 4-6 mrkví
  • 2 velké cibule
  • 1/2 dcl olivového oleje
  • sůl, pepř

Na domácí zapékací omáčku: 

  • trochu oleje
  • 150 ml smetany na vaření
  • 150 ml rajčatového pyré
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • trochu cukru
  • sůl, pepř, červená paprika na dochucení

Postup přípravy

1) Cibuli oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Mrkvev očistíme a nakrájíme na špalíčky. Brokolici rozebereme na růžičky a větší ještě překrojíme na poloviny.

2) Vše smícháme v zapékacím pekáčku se solí, pepřem a trochou olivového oleje a dáme na 15 minut péct do trouby na cca 200°C.

3) Poté zeleninu vyndáme, promícháme se zapékací omáčkou a vložíme zpět do trouby.

4) Zapékáme v troubě na 200 °C ještě dalších asi 25 minut.

5) Podáváme například s avokádovými šťouchanými bramborami.

Tip navíc:

1) Pro přípravu domácí zapékací omáčky dejte do pánve trochu oleje, přidejte rajčatové pyré, sůl, pepř, červenou papriku a trochu cukru a nechte vařit do zhoustnututí.

2) Ve sklenici rozmíchejte smetanu se lžičkou bramborového škrobu a zalijte jím zhoustlé rajčatové pyré.

3) Opět povařte do zhoustnutí. Poté použijte na zeleninu, než ji budete zapékat.

 

Spoustu dalších báječných receptů najdete na food blogu Vyndej mrkev.cz, který je poučný, zábavný a inspirativní.