Žampionové koláčky s cibulkou

vice.jpgCo takhle udělat nedělní snídani o něco svátečnější, než v ostatní dny. Ale pokud se vám nechce ráno vstávat a postávat u trouby, žampionové koláčky můžete stejně dobře podávat ke skleničce vína, přátelům na párty, jako dobrou svačinku a nebo si je přibalit s sebou třeba na piknik. Jsou to v podstatě takové jednohubkové quiche. Pochutnejte si!

Suroviny
(na cca 18 koláčků)

Na těsto:

  • * 200 g hladké mouky
  • * 90 g másla
  • * špetka soli, provensálské koření
  • * cca 5 lžic vlažné vody

Na náplň:

  • * 1 cibule
  • * cca 10 žampionů
  • * 2 - 3 stroužky česneku
  • * sůl, pepř, římský kmín
  • * trochu mléka
  • * olej na smažení
  • * 2 vejce

Na ozdobu:

  • * 1 nadrobno nasekaná (jarní) cibulka
  • * nastrouhaný sýr (eidam, gouda, ementál...)


Postup přípravy

1) V míse smíchejte hladkou mouku, sůl a provensálské koření, přidejte změklé máslo a propracujte, až vznikne sypká drobenka.

2) Po lžících přidávejte vlažnou vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte jej do folie nebo igelitu a dejte na chvíli odpočinout do lednice.

3) Připravte si náplň. Cibuli oloupejte a pokrájejte na drobno, žampiony oloupejte a nakrájejte na plátky, česnek oloupejte a posekejte na plátky. V pánvi rozehřejte trochu oleje na smažení, přisypte nakrájenou cibulku, chvilku opékejte, než zrůžoví, pak přidejte česnek, žampiony, sůl, pepř a římský kmín a míchejte, dokud žampiony nezměknou. Do smesi přilijte trochu mléka (cca 1/2 až 1 dcl) a nechte povařit do mírného zhoustnutí. Směs odstavte z pánve, nechte vychladnout a poté do ní přimíchejte dvě vejce.

4) Těsto vyndejte z lednice, rozválejte a sklenicí nebo formičkou vykrajujte kolečka o něco větší, než je dno formy na muffiny. Kolečka vložte do muffinových forem, párkrát propíchněte vidličkou a dejte cca na 10 - 15 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C.

5) Předpečené koláčky vyjměte, lžící na ně rozdělte žampionovou směs, posypte na drobno nasekanou jarní cibulkou a nastrouhaným sýrem. Vraťte zpět do trouby a pečte ještě dalších 10 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne.

6) Podávejte například s lehkým zeleninovým salátkem.


Podívejte se na další báječné recepty, které najdete na food blogu Vyndej mrkev.czkterý je poučný, zábavný a inspirativní.