Tomatová polévka s řapíkatým celerem

Tomatova_polevka_3.jpgNejrychlejší "rajskou polévku" připravíte z konzervovaných loupaných rajčat nebo rajčatového pyré. Pokud jste však majitelem vlastních výpěstků ze zahrádky nebo skleníku, není nic jednoduššího, než cca půl kila rajčat omýt, spařit horkou vodou, oloupat, pokrájet a hodit vařit do hrnce přímo s celerem. Dále už postupujte podle receptu. Varianta s řapíkatým celerem dodá tomatové polévce zvláštní vůni a svěží ráz. 

Suroviny

  • 400 g konzervovaných rajčat (nebo 500g pyré Valfrutta)
  • cca 2 stonky řapíkatého celeru (podle velikosti)
  • 1 l zeleninového vývaru (připraveného ze zeleniny nebo z bujónové kostky)
  • zakysaná smetana
  • bazalka (doporučujeme čerstvou)
  • sůl
  • pepř
  • špetka hnědého cukru nebo perníku
  • olej na smažení

Postup

1) Řapíky celeru nakrájejte na drobné kostičky a vhoďte do rozpálenéhoTomatova_polevka_1.jpg oleje v hrnci. Zlehka ze všech stran osmažte, zalijte připraveným zeleninovým vývarem, přidejte pokrájenou čerstvou (nebo
sušenou) bazalku a vařte do úplného změknutí. 

2) Poté přidejte konzervovaná rajčata nebo rajčatové pyré a vše řádně rozmixujte tyčovým mixérem. 

3) Rozmixovanou polévku ochuťte solí a pepřem, v případě příliš kyselých rajčat oslaďte trochou cukru nebo perníku. 

4) Ještě zlehka povařte a podáveje ozdobené lžící zakysané smetany a bazalkou.