Těstoviny s kopřivami, žampiony a pestem

10.jpgBáječné houbové těstoviny s kopřivami namísto špenátu, tofu a pestem jsou na májové dny tím pravým. Nejen, že dobře chutnají, ale pokud si – tak jako my – dojdete někam kopřivy vlastnoručně natrhat, nebudete mít revma a navíc i rapidně ušetříte. Protože co si budeme povídat, čerstvé listy baby špenátu na rozdíl od pichlavého všuderostoucího plevele něco stojí.
A pokud chcete mít z této večeře opravdu jedinečný zážitek, vyrazte hned odpoledne, třeba do Prokopsko-Dalejského údolí (bo kam taky v Praze na zeleň, co je vážně zelená), nachoďte aspoň deset kilometrů, trochu se ztraťte, pokochejte se výhledem na noční Hlubočepy a kopřivy trhejte zásadně potmě při baterce. S půlnočním návratem bude večeře chutnat nejlépe!


Suroviny

  • 1 sáček těstovin
  • 1 cibule
  • 4 – 6 větších žampionů pokrájených na osminky
  • 1 balíček přírodního tofu
  • několik hrstí omytých a pokrájených mladých kopřivových listů
  • olej
  • 2 stroužky česneku
  • bazalkové pesto
  • koření na ryby
  • sůl, pepř, sojová omáčka
  • asi 2 dcl mléka


Postup přípravy

1) Těstoviny vsypeme do vroucí osolené vody s trochou oleje, uvaříme al dente a scedíme.

2) Tofu nakrájíme na kousky a necháme chvíli marinovat s olejem, solí, sojovou omáčkou, 1 stroužkem česneku, rybím kořením a pepřem. 3) Ve větší pánvi rozehřejeme trochu oleje, do zlata osmažíme na drobné kostičky nakrájenou cibuli, přidáme žampiony, sůl, pepř a restujeme. Zhruba po 5 minutách přidáme tofu i s marinádou a opékáme.

4) Když jsou houby měkké, vsypeme nasekané kopřivy, přidáme prolisovaný stroužek česneku a zhruba dvě lžíce bazalkového pesta. Mícháme dokud kopřivy nezměknou a poté odstavíme z plamene.

4) Směs přendáme do misky a výpek v pánvi zalejeme trochou vody a mléka. Zahustíme moukou nebo hotovou světlou jíškou, dochutíme solí a mícháme do zhoustnutí omáčky.

5) Kopřivovo-houbovou směs podáváme s těstovinami, přelitou omáčkou.

 

Podívejte se na další báječné recepty, které najdete na food blogu Vyndej mrkev.cz, který je poučný, zábavný a inspirativní.