Špecle s grilovanými rajčaty, rukolou a cizrnou

%3Fpecle+s+cizrnou3.jpgTéměř každý, komu prozradím, že jedna z mých nejoblíbenějších past, jsou těstoviny s cizrnou, jen podivně kroutí hlavou. Cizrnu do salátu, do veganský karbanátků - prosím. Ale do těstovin? A já říkám: „Už jste to zkusili?“ Navíc vás - krom toho, že jde o libovou kombinaci - překvapí i značná sytost jinak hladového pokrmu. Ten však zůstává stále na chuť jaksi italsky lehký, neutopený v naší oblíbené české sýrové omáčce.

Suroviny

  • balení cherry rajčátek
  • sáček špeclí (nebo jakýchkoliv jiných těstovin)
  • jedna konzerva vařené cirzny (nebo si přiměřené množství sami uvařte)
  • sáček čerstvé rukoly
  • olej, česnek, sůl, pepř
  • %3Fpecle+s+cizrnou2.jpgparmazán na ozdobu (všeho podle chuti, hlavně se s ničím nevažte, neměřte a pořádně si to užijte!)

Postup

1) Omytá cherry rajčátka překrájejte na půlky a vyskládejte na dno olejem lehce vymaštěného pekáčku nebo zapékací mísy.

2) V malé misce smíchejte trochu oleje se solí, pepřem a několika stroužky prolisovaného česneku. Vzniklou směsí rajčata v pekáčku pomažte a šup s nimi do trouby pod rozpálený gril, kde je nechte, dokud krásně nezměknou a na řezu trochu neztmavnou.

3) Mezitím v hrnci v dostatečném množství osolené vody uvařte těstoviny al dente a zceďte.

%3Fpecle+s+cizrnou1.jpg4) V obrovské pánvi rozehřejte trochu oleje, do něj vsypte cizrnu, chvíli restujte, přidejte omytou rukolu, osolte, opepřete, opět chvíli opékejte a nakonec vmíchejte těstoviny a grilovaná rajčata i se vším výpekem, co v pekáčku zbyl. Krátce v pánvi promíchejte, aby se chutě spojily, a šup s tím na talíř.

5) Podávejte ozdobené trochou parmazánu.

Tip: Pokud se vám nelíbí řecký způsob servírování "z jedné pánve", nebo nemáte dostatečně velkou pánev, můžete si připravit pouze směs z cizrny, rukoly a rajčat a servírovat "po italsku" rovnou na talíř s uvařenými těstovinami. Dělám oba způsoby. Ten první trochu lépe chutná, druhý zase umí být úchvatnější na pohled.