Šípková marmeláda s hřebíčkem

Před šípkovou marmeládou vás bude každý varovat, že je pracná, a ať se do ní raději vůbec nepouštíte. Já říkám, že je skvělá! (Hlavně pokud se vykašlete na půlení šípků a odstraňování semínek. Konec konců – mám pasírovací cedník, tak k čemu :-D) 

Trhání šípků můžete spojit s příjemnou podzimní procházkou. Očištění šípků na jednu várku mi zabralo přesně jeden díl seriálu Dexter, na který bych stejně koukala, a pasírování si dejte třeba místo půlhodinky s činkami v tělocvičně!

Ingredience:

  • 1 kg šípků
  • šťáva z poloviny citronu
  • 2 lžičky medu
  • 4 mleté hřebíčky
  • 1 kg cukru (případně 1 kg želírovacího cukru, nebo cukr a želírovací prostředek)

Omyté a očištěné šípky Vařené šípky v mixéru Pasírování šípků

Postup přípravy:

  1. Šípky omyjte, odkrájejte bubáky a stopky a vložte do hrnce. Zalijte vodou tak, aby byly šípky ponořené a vařte cca 30 minut (podle zralosti šípků) do změknutí plodů.
  2. Vařené šípky rozmixujte v mixéru (nebo ponorným mixérem přímo v hrnci) a poté přes jemné sítko propasírujte dužinu, abyste se zbavili pecek a slupek. Pokud je rozmixovaná hmota příliš hustá, zřeďte ji vodou. Pasírování opakujte klidně 2x až třikrát (Zbytek nepropasírované hmoty vždy opět zřeďte horkou vodou a znovu propasírujte).
  3. Čistou propasírovanou dužinu vraťte do hrnce, přidejte hřebíček, med a cukr a svařte na požadovanou konzistenci. (Proveďte test hustoty – dejte lžičku marmelády na talířku zchladnout do lednice. Pokud marmeláda neteče, je hotová)

    Tip: Pokud nechcete marmeládu dlouho vařit, přidejte želírovací prostředek, nebo namísto cukru a želírovacího prostředku přidejte rovnou želírovací cukr. Pak stačí propasírovanou dužinu provařit jen pět minut a je hotovo.
  4. Hotovou marmeládu lijte do sterilních nahřátých skleniček. Uzavřete víčkem, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.
  5. Marmeláda je skvělá na pečivo i palačinky, do vánočního pečiva, lineckých koláčků a nebo do šípkové omáčky.

Dochuceno hřebíčkem Plnění skleniček Hotová marmeláda k snídani

 

Spoustu dalších báječných receptů najdete na food blogu Vyndej mrkev.cz, který je poučný, zábavný a inspirativní.

Vyndej mrkev