Salát z ředkviček s opraženými lískovými oříšky

file+5.jpgDejte si ředkvičky v kombinaci s lískovými oříšky! Salát je svěží, lehce pikantní a sladkokyselý, lískové oříšky se opražením ještě více rozvoní a dokřupava opečená strouhanka na salátu netradičním způsobem supluje pečivové krutonky. Lehká svačinka či večeře do letních dní.

 

Suroviny

  • 1 svazek ředkviček
  • 2-3 větší mrkve
  • půl hlávky ledového salátu
  • 1 sáček (cca 100g) lískových ořechů
  • 3 lžíce strouhanky
  • trochu oleje na smažení

na zálivku:

  • cca 4 lžíce olivového oleje
  • cca 1 lžíce medu (nebo hnědého cukru)
  • cca 2 lžíce bílého balsamicového octa
  • sůl, pepř, trocha studené vody

 

Postup přípravy

1) Všechnu zeleninu omyjeme, salát natrháme nebo nakrájíme na větší kousky, ředkvičky na tenké nudličky, mrkve oškrábeme a nastrouháme na hrubá oka na struhadle. Vše smícháme v míse.

2) Do shakeru nebo uzavíratelné sklenice nalijeme trochu vody a přidáme všechny ostatní ingredience na zálivku. Uzavřeme a důkladně protřepeme, dokud se ingredience nespojí.

3) Zhruba polovinu oříšků překrojíme na polovinu, zbytek nahrubo posekáme v mixéru. Půlky oříšků opražíme nasucho na pánvi (cca 3 minuty), poté přisypeme nasekané ořechy a strouhanku a ještě chvíli opékáme.

4) Salát aranžujeme na talíře, polijeme zálivkou a těsně před podáváním navrch posypeme opraženou ořechovou směsí.

 

Podívejte se na další báječné recepty, které najdete na food blogu Vyndej mrkev.cz, který je poučný, zábavný a inspirativní.