Salát z červeného zelí s hlívou a bryndzou

10.jpgKdyž nechcete přijít o všechny vitamíny, co v zelí jsou, doporučuje se jíst ho za syrova. A protože nejsme králíci, nejlepší je nechat zelí trochu zkřehnout.
To se dělá většinou tak, že se nakrájené zelí smíchá se solí a olejem a nechá minimálně do druhého dne odležet v lednici. Ale komu by se chtělo čekat. Když ho rukama pěkně promačkáte, bude krásně křehké a křupavé během pár minut.

Pak už stačí jen hodit na pánev hlívu a slunečnicová semínka... a můžete podávat! S bryndzou jedině!


Suroviny

  • ½ hlávky červeného zelí
  • sůl
  • pepř
  • 0,5 dl oleje
  • citronová šťáva
  • 1 balená bryndza (125 g)
  • 200 g hlívy ústřičné
  • hrst slunečnicových semínek
  • olej na smažení


Postup

1) Zelí nakrájíme nadrobno nebo nakrouháme na struhadle, zalijeme olejem, osolíme, opepříme a důkladně promačkáme rukama, aby zkřehlo. Poté můžeme (ale nemusíme) ochutit trochou citronu.

2) Hlívu nakrájíme na drobné kostky (cca 1 – 2 cm). Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a hlívu v něm opečeme. Osolíme, případně trochu opepříme a dáme stranou.

3) Ve stejné pánvi opečeme do zlatova slunečnicová semínka.

4) Zelný salát rozdělíme na talíře, posypeme hlívou, semínky a navrch rozdrobíme brynzu.

Podáváme s pečivem.

Jednoduché, zdravé a rychlé :-).


Podívejte se na další báječné recepty, které najdete na food blogu Vyndej mrkev.cz, který je poučný, zábavný a inspirativní.