Salát z černé čočky Beluga s karamelovou cibulkou

SalátUvařte si zdravý a lehký salát od naší Meggie (navštivte její blog Vyndejmrkev.cz):

Leden, měsíc luštěnin! Potěšte se po Vánocích měsícem zdravé a lehké stravy a zkuste náš chutný salát z drobnozrnné černé čočky Beluga. Pokud ji neseženete, můžete zkusit i tmavozelenou čočku z Puy, kterou často prodává například Country life, nebo zkrátka klasickou čočku. Počítejte ovšem s tím, že nedrží tak dobře tvar a nevypadá tak pěkně na talíři.

Ingredience:

  • hrnek černé čočky Beluga
  • 100 g hrášku (lépe mražený, ale může být i sterilovaný v konzervě)
  • 100 g kukuřice (lépe mraženou, ale může být i sterilovaná v konzervě)
  • 100 g žampionů
  • 2 velké cibule
  • listový salát
  • trochu petrželky (může být i zmražená)
  • sůl, pepř, cukr (nebo med) a balsamikový ocet na ochucení
  • olivový olejslunečnicový olej na smažení
  • parmazán na ozdobu (volitelný)
  • citron při servírování (volitelný)

Postup přípravy

1) Čočku uvařte dle návodu v osolené vodě do měkka.

2) Pokud používáte mražený hrášek a kukuřici, nechte je nejprve rozmrznout. Hrášek a kukuřici smíchejte v míse s vařenou čočkou a podle chuti případně dosolte a lehce opepřete.

3) Hlavičky žampionů oloupejte a nakrájejte na čtvrtky nebo osminky. Opečte je na pánvi na troše oleje, osolte, opepřete a posypte petrželkou.

4) Cibuli nakrájejte na půlkolečka a na mírnějším ohni opékejte/duste v pánvi na troše oleje. Osolte, opepřete, přidejte asi lžíci balsamikového octa a lžičku cukru nebo medu. Cibule by měla zůstat zkaramelizovaná, ale měkká, nikoli opečená do křupava.

5) Omyté listy salátu rozložte na talíř, přidejte čočku s hráškem a kukuřicí, ozdobte žampiony a zkaramelizovanou cibulkou.

6) Podávejte lehce pokapané olivovým olejem, případně ozdobené hoblinkami parmazánu (není nutné). Můžete doplnit kouskem citronu na pokapání a bagetou.

 

 

 

Spoustu dalších báječných receptů najdete na food blogu Vyndej mrkev.cz, který je poučný, zábavný a inspirativní.

Vyndejmrkev.cz