Rukolový salát s černým jeřábem

13.jpgŠípky a jeřabiny patří k podzimu. Můžete z nich vařit čaj nebo je jíst nasladko i naslano. Šípková omáčka nebo jeřabiny ke svíčkové jsou spíš dominantou milovníků masa. Vegetariáni možná ocení zálivku na salát z černého jeřábu. V surovém stavu je dost kyselý a nahořklý, podobně jako například trnky. Ale povařený v cukrovém rozvaru je zkrátka delikatesa.


Suroviny


Na salát:

  • rukola
  • ledový salát
  • salátová okurka
  • zelená paprika

Na zálivku:

  • hrst plodů černého jeřábu
  • hnědý cukr
  • olej (olivový nebo slunečnicový)
  • zelené bylinky (tymián nebo rozmarýn, můžou být i sušené)
  • sůl
  • pepř
  • šťáva z citronu

Na bagetky:

  • bílá bageta
  • olej na smažení
  • sýr (Krolewski, Madeland, Ementál a pod)
  • zelené bylinky (tymián nebo rozmarýn)
  • pepř


Postup přípravy


1) Jeřabiny otrháme, přebereme, umyjeme a dáme do kastrůlku. Podlijeme trochou vody, zasypeme dostatečným množstvím cukru (až 50% váhy jeřabin) a na mírném plameni lehce vaříme asi hodinu, aby se plody úplně nerozvařily, ale přesto zesládly a ztratily část své trpkosti.


2) V pánvi rozehřejeme trochu oleje. Bagetu nakrájíme na kolečka a ta v pánvi opečeme z obou stran. Zasypeme je strouhaným sýrem, bylinkami a trochou pepře a lehce zapečeme pod grilem, nebo necháme ohřát v mikrovlnné troubě, dokud se sýr nerozpustí.


3) Listy salátu natrháme na menší kousky, smícháme s rukolou, nakrájenou paprikou a okurkou.


4) Na zálivku smícháme v šejkru nebo zavírací sklenici povařené jeřabiny i s trochou šťávy, olej, citronovou šťávu, sůl, pepř a bylinky a dobře promícháme.


5) Salát podáváme politý zálivkou se sýrovými bagetkami.

 

Podívejte se na další báječné recepty, které najdete na food blogu Vyndej mrkev.czkterý je poučný, zábavný a inspirativní.