Pórková polévka s pikantními fazolkami a Shiitake

Pórková polévkaJaponská „dubová houba“ Shiitake, česky Houževnatec jedlý, je voňavá perla mezi houbami. Její výrazná pikantní chuť dodá šmrnc každému pokrmu, navíc pomáhá v boji proti rakovině a jiným civilizačním chorobám. V jemné pórkové polévce působí spolu s česnekem a chilli jako totální chuťový katalyzátor.

Suroviny

Polévka:

  • 1 velký pórek
  • 2 cibule
  • cca 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 smetana na vaření
  • sůl, pepř, kardamom, římský kmín, olej

Fazolky s shiitake:

  • 2 hrsti fazolových lusků
  • 1 malá hrst hub shiitake
  • 1 stroužek česneku
  • 1 červená chilli paprička
  • lžíce strouhaného parmazánu
  • olej, sůl, pepř

Při podávání:

  • bagetové krutonky
  • olivový olej

Postup

1) Ve velkém hrnci rozehřejte trochu oleje, lehce osmažte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nakrájený pórek, ještě chvíli smažte a nakonec zalijte vývarem.

2) Polévku vařte asi 20 minut, poté rozmixujte dohladka, přidejte sůl, pepř, špetku kardamomu a trochu římského kmínu.

3) Zalijte smetanou a prohřejte.

4) Pokud se vám zdá polévka příliš řídká, můžete do smetany přidat trochu mouky a společně povařit.

5) Fazolky lehce povařte ve vodě nebo v páře a zchlaďte ve studené vodě, aby zůstaly krásně zelené.

6) Houby shiitake namočte na pět minut do studené vody a poté vyždímejte.

7) V pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm shiitake a fazolky spolu s nakrájeným česnekem, chilli papričkou a solí. Posypte parmazánem.

8) Polévku podávejte s houbami a fazolkami, zakápněte olivovým olejem a ozdobte bagetovými krutonky.