Polévka z červené řepy a dýně s opečenou cizrnou

14+web.jpgVěděli jste, že je řepa sladká?
Zkuste si tuhle výtečnou hustou podzimní polévku uvařit a zjistěte jak to s tou řepou vlastně je. Ano, je sladká a neskutečně dobrá. Takže pokud také znáte řepu jenom nakládanou na kyselo, povinně si nejdřív přečtěte povídání o tom, jak touhle "sexy kráskou" obarvit dny podzimu na červeno. A kdyby to na depresi nestačilo, přidejte k červené ještě dýňově žlutou!

Suroviny

  • 1/2 dýně hokaido
  • 2 malé červené řepy
  • 1 cibule
  • 3 - 5 stroužků česneku
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • trochu oleje
  • sůl, pepř, tymián
  • opečená cizrna v koření
  • zakysaná smetana a snítka petrželky na ozdobu

     

Postup přípravy

1) Oloupejte červenou řepu a dýni a nakrájejte vše na kostičky

2) Cibuli nakrájejte na hrubo, česnek oloupejte a stroužky na hrubo posekejte

3) Pekáček vymažte olejem, vsypte kostičky řepy, cibuli a česnek, posypte tymiánem a dejte do předehřáté trouby péct asi 15 - 20 minut na 180°C.

4) Když je řepa částečně opečená, přisypte do pekáčku dýní a nechte v troubě dalších 15 minut, než se všechno krásně propeče do měkka.

5) Opečenou zeleninu přesypte z pekáčku do hrnce, zalijte vývarem, osolte, opepřete a nechte ještě chvíli společně provařit.

6) Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, pokud je příliš hustá, dořeďte ji ještě vodou na požadovanou konzistenci, dochuťe případně solí a pepřem a podávejte se zakysanou smetanou, případně s kuličkami opečené cizrny, petrželkou nebo posypanou slunečnicovými a dýňovými semínky. Zdobit ji můžete i strouhaným sýrem (například kozím).

 

Podívejte se na další báječné recepty, které najdete na food blogu Vyndej mrkev.czkterý je poučný, zábavný a inspirativní.