Pařížské špičky pro mlsouny

17.jpgPařížské špičky na piškotech z lískových ořechů a sněhu milují snad všichni. Jsou sladké a kalorické a naprosto neodolatelné. A je to ideální způsob, jak si čokoládou zaplácat celou kuchyň a donutit se tak konečně k pořádnému úklidu. Taky dokonalý způsob, jak si zničit manikůru. Ale za to všechno dostanete skutečně delikátní odměnu.


Suroviny

Na piškoty:

  • 15 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg lískových ořechů
  • 2 bílky
  • špetka soli

Na pařížský krém:

  • 2 smetany ke šlehání
  • 2 čokolády na vaření
  • 1 ztužovač smetany
  • vaječný likér

Na polevu:

  • 1 čokoláda na vaření
  • 50 g stoprocentního tuku

 

Postup přípravy


1) Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, který jemně promícháme s namletými ořechy a prosátým moučkovým cukrem.

2) Plech na pečení vyložíme pečícím papírem a malou lžičkou vytvoříme ze sněhové hmoty kolečka.

3) Pečeme v předehřáté troubě na 150°C podle velikosti koleček (cca 8 minut).

4) V rendlíku zahřejeme smetanu (nevaříme) a rozpustíme v ní čokoládu. Důkladně rozmícháme metličkou a necháme zchladnout (ideálně v ledničce do druhého dne).

5) Z vychladlé smetany a ztužovače vyšleháme tuhou pařížskou šlehačku.

6) Cukrářským sáčkem tvoříme na kolečka špičky, můžeme ještě naplnit vaječným koňakem. Poté dáme ztuhnout do lednice.

7) V misce rozpustíme čokoládu na vaření a ztužený tuk. Hotové špičky namočíme do čokoládové polevy a necháme vychladit.

Tipy:

Piškotová kolečka se stejně dají udělat z namletých vlašských ořechů. Upečená vydrží až několik týdnů, podobně jako neplněné vánoční cukrový, je tedy možné si je připravit dopředu. Pařížskou smetanu na šlehání můžete také koupit už hotovou, ale ta domácí je lepší. Špičky lze místo vaječného koňaku plnit i jiným krémovým likérem, například Baileys. Dobré jsou i neplněné.

 

Podívejte se na další báječné recepty, které najdete na food blogu Vyndej mrkev.cz, který je poučný, zábavný a inspirativní.