Pampeliškový med s citronem

15.jpgPodívejte se na další báječné recepty, které najdete na food blogu Vyndej mrkev.czkterý je poučný, zábavný a inspirativní.

Na chleba s máslem, do čaje, na müsli s jogurtem, při kašli i nachlazení, do zálivek na saláty - hodí se zkrátka všude. Je zdravý a voňavý, a přestože nejde o med, ale o sirup, chutnat vám bude stejně, jako ten od včel. U nás doma ho zkrátka žerem!

Suroviny

  • * cca 400 hlaviček pampelišek (chce to trpělivost, sbírejte kolik se vám vejde do hrnce :-)) 
  • * 2 citrony
  • * 2 kg cukru

 

Postup přípravy

1) Během procházky natrhejte hlavičky pampelišek v plném květu (ideálně za opravdu slunečného počasí na nějakém pěkném čistém místě daleko od silnice). Doma je propláchněte studenou vodou, vložte do velkého hrnce a zalijte čistou vodou tak, aby byly pěkně ponořené. Nechte odležet do druhého dne.

2) Druhý den přidejte dobře omyté chemicky neošetřené citrony nakrájené na osminky nebo kolečka (bez pecek), dejte na plotnu, přiveďte k varu a pak asi 10 minut vařte. Odstavte a opět nechte do druhého dne odpočinout.

3) Třetí den, když se do vody vylouhuje veškeré pampeliškové zlato vymačkejte z pampelišek veškerou vodu. Doporučujeme použít velký cedník vyložený bavlněnou utěrkou. Pampelišky přes něj zceďte a poté v utěrce vyždímejte. 

5) Přeceděný pampeliškový výluh smíchejte s cukrem, přiveďte k varu a postupně svařte až na konzistenci zlatavého průzračného sirupu (cca 2 hodiny). Poté nalévejte do horkých sterilních sklenic a ihned zavíčkujte. Nechte vychladnout a pak už si jen pochutnávejte.