Palačinky Suzette s pomerančovým karamelem

Palačinky1.jpgPřestože palačinky Suzette patří do pokladnice klasických zlatých receptů, je jejich domácí příprava fajn dobrodružství. Doporučuju je všem, co se v kuchyni neradi nudí, neboť budete flambovat. A také všem, co zbožňují velkolepé snídaně, neboť jsou skutečně delikatesní!

Suroviny

Na palačinky:

  • 0,5 l mléka
  • 2 velká vejce
  • cca 200 až 250 g hladké mouky (1,5 hrnku)
  • špetka soli
  • olej na smažení

Palačinky2.jpgNa pomerančový karamel:

  • cca 10 dkg másla
  • 10 dkg hnědého cukru
  • kůra z jednoho pomeranče
  • šťáva ze 2 až 3 pomerančů
  • 1 pomeranč nakrájený na kousky
  • 2 velké panáky rumu

Na servírování:

  • pomeranč nakrájený na kolečka
  • vanilkovou zmrzlinu

Palačinky3.jpg
Postup

Palačinky:

1) Do velké mísy nalijte mléko a metličkou v něm rozmíchejte vejce, sůl a postupně i všechnu mouku na hladké těsto. Kdo se bojí, že bude mít v těstě hrudky, postupuje přesně opačně – do mísy nasype mouku, sůl, uprostřed udělá důlek, nalije vajíčka, trochu mléka, rozmíchá na hladké těsto a pak přilévá zbylé mléko. Ovšem ubere receptu na adrenalinu :)

2) Na plotně rozpalte nepřilnavou nízkou pánev a potřete olejem.

3) Naběračkou na pánev pomalu lijte těsto a krouživým pohybem rozlijte tenkou vrstvu po celé ploše pánve.
Palačinka4.jpg
4) Palačinku pečte z jedné strany, dokud těsto nepřestane téct, okraje nezezlátnou a palačinka se tzv. neodlepí od pánve. Poté palačinku otočte (machři vyhozením do vzduchu, amatéři např. pomocí dřevěné špachtle) a opečte z druhé strany, dokud nenaskáčou hnědé puchýřky.

5) Stůjte u plotny tak dlouho, dokud neupečete všechny palačinky. Z připraveného množství těsta jich upečete tak 8 – 14 (podle zručnosti při rozlévání těsta a velikosti pánve. Čím zkušenější kuchař, tím tenčí palačinky).

Pomerančový karamel:

1) V pánvi po palačinkách na mírném ohni rozpusťte máslo (když máslo příliš pění, pěnu z vrchu lžičkou seberte).
Palačinky5.jpg
2) Do pánve přisypte hnědý cukr a nechte rozpustit na karamel (taková ta tekutá táhlá hmota, která hrozně pálí a obzvášť z tmavého cukru se ráda připaluje, tak pozor, ať vám karamel příliš neztmavne. Platí pravidlo čím tmavší karamel, tím víc hořká chuť!).

3) Do tmavého karamelu vsypte nastrouhanou kůru z jednoho pomeranče a vlijte pomerančovou šťávu (kdo je líný mačkat čerstvé pomeranče, použije 100% pomerančový džus). Přiveďte k varu a nechte bublat tak dlouho, dokud se nerozpustí případné hrudky z karamelu.

4) Ve chvíli, kdy budete mít v pánvi zase jednolitou karamelovou „omáčku“ bez hrudek, vsypte nakrájené kousky pomeranče a za občasného míchání trochu rozvařte.

Paličnky6.jpg5) Přichází chvíle pro pyromany. Pánev odtáhněte z ohně, přilijte rum a ihned zapalte. Počkejte dokud alkohol nevyhoří a když plameny samy zhasnou, vraťte pánev nad oheň (pokud chcete předejít požáru, alkohol nikdy nelijte přímo z láhve a mějte po ruce pokličku).

6) Děrovanou lžící vyndejte z karamelu ovoce a pak do něj jednu po druhé vkládejte upečené palačinky, které v něm pěkně omáchejte z obou stran.

7) Karamelové palačinky naplňte pomeranči, přeložte na čtvrtiny a servírujte, nejlépe s kolečkem čerstvého pomeranče a kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tip: Klasické Crêpes Suzette se připravují bez pomerančové náplně, pouze namočené v pomerančovém karamelu a následně oflambované (ideálně přímo na talíři při servírování). Mě ale varianta s flambovaným ovocem uvnitř chutná ještě o trochu víc!