Marocká mrkvová polévka s kokosovou pěnou

Mrkvová polévka_1Aromatická krémová polévka z karamelové mrkve a orientálního koření s trochou exotické kokosové pěny. Kdo miluje kuskus, hariru, voňavé koření a africké pobřeží, zkuste to.

Suroviny

  • 1 cibule
  • 6-8 mrkví
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 1 brambora na zahuštění
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • Mrkvová polévka_2zázvor
  • římský kmín
  • trochu oleje
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 kokosové mléko
  • stužovač šlehačky
  • hrst kešu oříšků

Postup

1) Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, mrkve oškrábeme, většinu nakrájíme na špalíčky, 1 nebo 2 mrkve rozkrojíme na tenké podélné plátky.

Mrkvová polévka_3 2) V papiňáku rozehřejeme trochu oleje, vložíme cibuli, špalíčky mrkve a necháme chvíli opékat v zavřeném hrnci na mírném ohni (cca 10 – 15 minut, cibule i mrkev by měly lehce zhnědnout a zkaramelizovat).

3) Zkaramelizovanou zeleninu zalijeme vývarem a vaříme do úplného změknutí. Poté ihned rozmixujeme ručním mixérem a přidáme směs mletého koření (sůl, pepř, muškátový oříšek, zázvor a římský kmín). Polévka by měla být dostatečně aromatická, smetana ji nakonec trochu zjemní.

4) Pokud se nám zdá rozmixovaná polévka příliš řídká, můžeme chvíli nechat vyvařit vodu, nebo zahustit pomocí nastrouhané syrové brambory. Polévku poté vaříme, dokud se brambora nerozvaří.

5) Do rozmixované a okořeněné polévky vmícháme smetanu, prohřejeme, dochutíme a již nevaříme.
Mrkvová polévka_4
6) Kokosovou pěnu připravíme z kokosového mléka, ve kterém rozmícháme ztužovač šlehačky a vyšleháme ručním šlehačem do řídké pěny.

7) Podélně nakrájené mrkvičky opečeme na pánvi nebo v troubě.

8) Polévku servírujeme se lžící kokosové pěny, podélnými opečenými mrkvičkami a kešu oříšky.

 

 

 

Mrkvova+polevka1.jpg