Lilkové koláčky

Nakrájený lilekNe, nebojte, nejsou sladké, to jen svým vzhledem koláčky připomínají. Sice jsem už též slyšela o tom, že se lilek dá opéci na oleji jako lívanec a taky tak podávat, s džemem a jogurtem, ale nevím, na to jsem se nalákat zatím nenechala.

Upečený lilek je rychlý, dobrý k večeři nebo i pro návštěvu k vínu jako malé zakousnutí, i na předkrm se dá použít. Dobrý je samotný nebo s bílým pečivem, ev. toustem. S rýží zase se může podávat jako hlavní chod, v tom případě je třeba počítat jeden menší lilek na osobu. Naučila mě ho kamarádka v Itálii a recept je tak snadný, že k němu můžete přibrat i děti - trochu krájení a sypání stačí.

Centimetrová kolečka rozložím na plech, trochu posolím a poházím pokrájeným česnekem, nám stačí jedna, dvě dvoumilimetrové kostičky na kolečko, ale jistě má kdekdo rád česneku více… Každý koláček potřu nebo zakápnu rajským protlakem (ne kečupem) a posypu sýrem - Lilkové koláčkysmíchám třeba strouhaný eidam s parmazánem či nivou. Nejlépe se mi nabírá malou lžičkou, na což jsem si právě nevzpomněla, proto je i všude kolem.

V troubě se vše upeče, stačí kolem dvaceti minut na 180-200 stupňů. Když není vše po ruce, může se protlak nebo sýr vynechat. Lilek se trochu omastí sýrem, ale je možno též ho zakápnout olivovým olejem dle libosti.

Uvařte si recept od paní Jaroslavy Kadlasové. Více receptů naleznete na blogu Vilemínino zátiší.