Lilek v jogurtu

Lilek v jogurtuDlouhotrvající rekordní teploty hned tak neskončí, a tak jistě taky přemýšlíte, co dát na stůl, aby to nestálo moc sil a nebylo nutno zahřívat obydlí ještě sporákem a troubou... 

Už jsem zkusila péci plněné cukety v noci, připravit pečený (bez strouhanky) hermelín se salátem, špagety s čerstvými rajčaty a šunkou, italské gnocchi s čerstvým špenátem, risotto, vajíčka a nějaká studená jídla, ale jíst se chce každý den, i když třeba méně než jindy.

Na zveřejnění sice čekají i recepty na "podstatnější" jídla, ale situace žádá přehodnocení. Zelenina z krajů, kde je teplejší počasí než u nás, mi proto připadá ideální.

Lilky v jogurtu vyžadují nepříliš dlouhé opečení na pánvi, ale to se dá udělat hned ráno, dokud je chladněji. Nejprve je nakrájím na plátky silné kolem půl centimetru, posolím a nechám potit 
Lilek v jogurturozložené na talíři. Po asi půl hodině je otřu kuchyňskou papírovou utěrkou a opékám na pánvi na troše oleje z obou stran. 

K poslední várce přidám i cibuli na kolečka a česnek na plátky. Mezitím si připravím do misky smetanový jogurt nebo zakysanou smetanu, osolím a okořením pepřem a kari.

Do zálivky postupně potápím plátky lilků i cibuli s česnekem a celé dám odležet do ledničky.

Vydrží jistě 3-4 dny. Kdo nemá rád jogurt, může zkusit lilkové koláčky

 

Uvařte si recept od paní Jaroslavy Kadlasové. Více receptů pro běžný den i na léto naleznete na blogu Vilemínino zátiší.