Kuskus s čočkou, kozím sýrem a cibulovými kroužky


Kuskus+s+cockou+2.jpgSobotní oběd ze surovin, které najdete doma ve spíži? Zkuste kuskus se dvěma druhy čočky a cibulí. Nemusíte běžet do obchodu pro žádné čerstvé ovoce a zeleninu a přesto se najíte zdravě a dobře. Jíst se dá teplý i za studena jako salát, ideálně s nějakým dipem. Určitě ho ale ochutnejte s kozím sýrem a pikantními cibulovými kroužky.

Suroviny

Na kuskus:

  • 1 hrnek kuskusu 
  • 1/2 hrnku černé čočky beluga
  • 1/2 hrnku červené čočky
  • 1/2 cibule
  • bobkový list, hřebíček, nové koření, kuličky jalovce, sůl
  • olivový olej

Na dip:

  • cca 1/2 dcl olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička maďarského paprikového krému
  • sůl a sladká paprika na dochucení

Při podávání:

  • čerstvý kozí sýr
  • cibulové kroužky
  • jarní cibulka

Postup 

1) Černou čočku propláchněte a uvařte v osolené vodě s bobkovým listem a několika kuličkami jalovce a nového koření do měkka.


2) Červenou čočku uvařte druhém hrnci v osolené vodě s bobkovým listem a několika hřebíčky.

Tip: Čočky je lepší vařit odděleně. Černá se vaří minimálně o pět minut déle a navíc barví. Červenou dobře hlídejte. Hotová je do 15 minut a můžete ji lehce rozvařit. Výhodou obou druhů je, že je nemusíte předem namáčet.


3) Během vaření čočky si připravte kuskus. Nasypte ho do větší mísy nebo pekáčku, pokapte olivovým olejem, osolte, dobře promíchejte a poté zalijte horkou vodou, přiklopte a nechte změknout. Vody dejte přiměřené množství, aby byl kuskus zcela potopený. Po pár minutách ochutnejte a pokud je ještě tvrdý, přilijte znovu horkou vodu.


4) Nasekejte si cibuli najemno.


5) K hotovému kuskusu přisypte cibuli, oba druhy čočky a vše důkladně promíchejte.


6) V malé mističce rozmíchejte olivový olej s česnekem a paprikovým krémem.


7) Kuskus s čočkou servírujte posypaný nadrobeným kozím sýrem a nadrobno posekanou jarní cibulkou, ozdobený pikantními cibulovými kroužky a pokapaný česnekovo-paprikovým dipem.

Přejeme vám dobrou chuť.

Inspirujte se dalšími báječnými recepty na food blogu Vyndej mrkev.cz.