Kuskus s brokolicí, žampiony a domácím pestem

Kuskus s brokolicí a žampiony.jpgDomácí pesto „po česku“ obsahuje místo piniových oříšků a bazalky klasické „vlašáky“ s petrželku. Od italského pesta je chuťově odlišné, avšak stejně okouzlující. Připravit si ho můžete do zásoby a používat ho na těstoviny, do lasagní... nebo zkuste Rýžový Timbál s malou obměnou :)

Suroviny

  • 150 g kuskusu
  • 1 brokolice
  • 6 ks krémových žampionů
  • 1ks avokádo
  • trochu limetové nebo citronové šťávy
  • Kuskus s brokolicí a žampiony_2.jpgolej na smažení, sůl, pepř, houbové koření
  • vlašské ořechy na ozdobu

 „české“ pesto:

  • velká hrst vlašských ořechů
  • svazek petržele
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • cca 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř

Postup

Kuskus s brokolicí a žampiony.jpg1) Kuskus nasypte do misky, lehce osolte, zalijte horkou vodou tak, aby těstovinu asi o třetinu přesahovala, misku přikryjte a nechte asi pět minut odpočívat. Poté kuskus lehce zakápněte olivovým olejem a načechrejte vidličkou.

2) Připravte si domácí pesto: Do mixéru vsypte vlašské ořechy, petrželku a strouhaný parmazán. Postupně přilévejte olivový olej a rozmixujte na hladkou kaši. Podle chuti osolte a opepřete.

3) Pesto smíchejte s hotovým kuskusem.

4) Avokádo podélně rozřízněte, vyjměte pecku, oloupejte, obě půlky nakrájejte na tenké plátky, dejte do misky a zakapte citronovou nebo Kuskus s brokolicí a žampiony_4.jpglimetovou šťávou, aby nezhnědlo.

5) Brokolici rozeberte na růžičky, uvařte v osolené vodě do měkka a zprudka zchlaďte ve studené vodě, aby si zachovala svěží zelenou barvu.

6) Mezitím nakrájejte na tenké plátky omyté žampiony.

7) V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na smažení, vsypte brokolici, přidejte žampiony, osolte, opepřete, dochuťte houbovým kořením a zlehka opékejte, dokud nebudou žampiony měkké.

8) Kuskus s pestem servírujte spolu se zeleninou z pánve, čerstvým avokádem a vlašskými ořechy.