Krémová zeleninová polévka se zastřeným vejcem

vse1.jpgJaro je daleko a ještě chvilku potrvá, než bude běžně k dostání svěží jarní lokální zelenina. Ale pórek, brambory a cibuli koupíte snadno. Navíc v deštivém a mrazivém počasí vyjde hustá a vydatná polévka vhod! Polévka sama je velice jednoduchá na přípravu. Poněkud náročnější je zastřené, neboli ztracené, vejce, které chce trochu cviku. Ale polévku přivede do nových dimenzí! Takže se nebojte a "zastírejte":-)!

Suroviny

  • 1/2 pórku
  • 2 větší cibule
  • 2 menší brambory
  • 2 stroužky česneku
  • trochu oleje
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 4 vejce
  • pažitku na ozdobu

Postup přípravy

1) Cibuli oloupejte a nakrájejte na hrubší kostičky. Pórek pokrájejte na půlkolečka. Česnek oloupejte a nasekejte nadrobno a brambory oškrábejte a umyjte.

2) V hrnci rozehřejte trochu oleje, přidejte cibuli a opékejte asi deset minut. Poté přisypte nakrájený pórek a nasekaný česnek a ještě chvíli opékejte. Zalijte vývarem a přiveďte k varu.

3) Do polévky nastrouhejte brambory najemno a vařte až do změknutí veškeré zeleniny. Poté odstavte a rozmixujte ponorným mixerem do hladka. Podle chuti osolte a opepřete.

4) Vejce (pokud možno čerstvé) rozklepněte do misky. V dalším hrnci přiveďte k mírnému varu vodu (pokud vejce není úplně čerstvé, přidejte do ní trochu octa). Lžící vodu v hrnci roztočte do víru a do jeho středu opatrně sesuňte vejce z misky. Nechte na mírném ohni táhnout asi 2 minuty. Žloutek se obalí bílkem, ale zůstane uvnitř tekutý. Opatrně jej vyndejte děrovanou lžící a pokud hned neservírujete, odložte jej do studené vody.

5) Polévku podávejte posypanou pažitkou, s opečenými krutonky (nebo např. kolečky Bake Rolls) a zastřeným vejcem. Vejce těsně před servírováním opatrně prořízněte nožem.

Inspirujte se dalšími baječnými recepty, které najdete na food blogu Vyndej mrkev.cz.