Krémová polévka s česnekem, houbami a mandlemi

14.jpgFrancouzská krémová polévka z pečeného česneku je jemná a sytá zároveň. Na pánvi opečená směs hub (hlíva ústřičná, žampiony, hřiby a podobně) a mandlí dodají polévce netradiční nádech. Pohladí na jazyku!


Suroviny

  • 5 velkých palic česneku
  • 1 dcl oleje
  • 10 dkg hladké mouky
  • 1 1/2 l zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • sůl, pepř, tymián
  • mandle (cca 50 g)
  • směs hub (cca 2 hrsti)
  • sůl a kmín


Postup přípravy

1) Na plech vylijeme všechen olej. Neoloupané česnekové palice rozkojíme podélně na poloviny a položíme do oleje řezem dolů. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 1/2 hodiny, dokud česnek odspodu nezezlátne. Po upečení půjdou slupky z česneku lehce samy sundat (u horních polovin stačí zlehka sejmout slupku vcelku, ze spodních je třeba stroužkům česneku trochu pomoct nožem).

2) Vyloupané pečené stroužky dáme do velkého hrnce. Zbylý olej v pekáči zasypeme moukou, zamícháme a vzniklou pastu přidáme do hrnce k česneku. Vše rozmačkáme mačkadlem na brambory na kaši a na mírném ohni lehce osmažíme (podobně jako když děláme jíšku).

3) Poté zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme tymián, sůl, pepř a necháme cca 15 – 30 minut vařit na mírném ohni.

4) Nakonec do polévky vlijeme smetanu a prohřejeme.

Směs hub nahrubo pokrájíme a spolu s nasekanými mandlemi opečeme na pánvi na troše oleje. Ochutíme solí a kmínem.

5) Podáváme společně s polévkou.


Podívejte se na další báječné recepty, které najdete na food blogu Vyndej mrkev.cz, který je poučný, zábavný a inspirativní.