Jednoduché palačinky se špenátem a žampiony

Galletes neboli galetky jsou palačinky na slano. Klasické české ze pšeničné mouky mají stejný postup přípravy, jako ty sladké, takže jich klidně upečte víc a dejte si je jednou tak a jednou tak. Těsto na palačinky totiž zásadně nikdy nesladím. Jednak je to zbytečné a jednak se při pečení nelepí na pánev. Naše dvě nejoblíbenější náplně jsou z čerstvého špenátu a semínek a žampionová s římským pepřem. Fantazii se ovšem meze nekladou :) A pokud chcete raději palačinku na sladko, zkuste neodolatelnou francouzskou klasiku Crêpes Suzette!


18.jpgSuroviny

Na palačinky:

  • ½ l mléka
  • 2 velká vejce
  • cca 200 až 250 g hladké mouky (1 a ½ hrnku)
  • špetka soli
  • olej na smažení

Na špenátovou náplň:

  • 1 malá cibule, 2 stroužky česneku
  • miska čerstvých špenátových listů
  • hrst senen (slunečnicová, dýňová, piniová...)
  • cca 125 ml mléka (nebo smetany)
  • sůl, pepř
  • olej


Na žampionovou náplň:

  • 1 malá cibule
  • cca 10 hlaviček žampionů
  • cca 125 ml mléka (nebo smetany)
  • sůl, pepř, římský kmín
  • olej


Postup přípravy

1) Do velké mísy nalijte mléko a metličkou v něm rozmíchejte vejce, sůl a postupně i všechnu mouku na hladké těsto. Kdo se bojí, že bude mít v těstě hrudky, postupuje přesně opačně – do mísy nasype mouku, sůl, uprostřed udělá důlek, nalije vajíčka, trochu mléka, rozmíchá na hladké těsto a pak přilévá zbylé mléko. Ovšem ubere receptu na adrenalinu :)

2) Na plotně rozpalte nepřilnavou nízkou pánev a potřete olejem.

3) Naběračkou na pánev pomalu lijte těsto a krouživým pohybem rozlijte tenkou vrstvu po celé ploše pánve.

4) Palačinku pečte z jedné strany, dokud těsto nepřestane téct, okraje nezezlátnou a palačinka se tzv. neodlepí od pánve. Poté palačinku otočte (machři vyhozením do vzduchu, amatéři např. pomocí dřevěné špachtle) a opečte z druhé strany, dokud nenaskáčou hnědé puchýřky.

5) Stůjte u plotny tak dlouho, dokud neupečete všechny palačinky. Z připraveného množství těsta jich upečete tak 8 – 14 (podle zručnosti při rozlévání těsta a velikosti pánve. Čím zkušenější kuchař, tím tenčí palačinky).

Na špenátovou náplň:

1) V pánvi rozehřejte malé množství oleje a opékejte na něm cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte semínka a na drobno nasekaný česnek a ještě chvíli opékejte.

2) Přisypte listový špenát, zamýchejte, ihned zalijte mlékem nebo smetanou a nechte lehce bublat v pánvi, dokud mléko nezhoustne na konzistenci omáčky. V průběhu vaření podle chuti osolte a opepřete.

Na žampionovou náplň:

1) V pánvi rozehřejte malé množství oleje a opékejte na něm cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte žampióny a za stálého míchání opékejte asi 3 minuty, dokud žampiony nezměknou a neztratí oběm

2)Zalijte mlékem nebo smetanou a nechte lehce bublat v pánvi, dokud mléko nezhoustne na konzistenci omáčky. V průběhu vaření přisypte římský kmín a podle chuti osolte a opepřete.

Podávejte naplněné v palačinkách!


Podívejte se na další báječné recepty, které najdete na food blogu Vyndej mrkev.cz, který je poučný, zábavný a inspirativní.