Jednoduchá rýžová pochoutka s cuketou

10.jpgCuket není nikdy dost.
Vyzkoušeli jsme trošku pracnější, ale chutný recept, kde spotřebujete vaši úrodu a navíc se skvěle najíte :-).

Suroviny

  • rýže
  • bazalkové pesto
  • citron/limeta
  • menší cuketa
  • olej na smažení 
  • sojová omáčka 
  • pepř 
  • sůl

Postup přípravy

1) Rýži uvaříme podle návodu do měkka a necháme vychladnout. Ideální je připravit si jí den předem a nechat do rána v ledničce.

2) Do studené rýže vmícháme podle chuti několik lžic pesta a trochu citronové nebo limetové šťávy. Důkladně promícháme, aby byla rýže stejnoměrně ochucená.

3) Cuketu nakrájíme na tenké plátky, které lehce opepříme, případně osolíme a pokapeme sojovou omáčkou. Zprudka je osmažíme v pánvi na oleji do měkka.

4) Pomocí kulaté formičky na tartar (formičku si můžete vlastnoručně vyrobit v libovolné velikosti například z pet lahve nebo z plastové linkované podložky do sešitů atp.)a lžíce tvarujeme z rýžové hmoty cca 2-3 cm vysoké vrstvy a každé patro prokládáme několika plátky cukety.

5) Hotové věžičky podle fantazie ozdobíme například salátem nebo půlkami cherry rajčátek. Servírujeme vychlazené jako předkrm.

 

Podívejte se na další báječné recepty, které najdete na food blogu Vyndej mrkev.cz, který je poučný, zábavný a inspirativní.