Houbová smaženice v bílkové omeletě

Nejen tento, ale i spoustu dalších báječných receptů najdete na vegetariánském food blogu Vyndej mrkev.cz.

S houbovou smaženicí, podobně jako třeba s lečem, je ten kříž, že je pekelně dobrá a pekelně špatně se fotí. Možná právě tak vznikla varianta servírovaná v lehké bílkové omeletě. Ideální postup je udělat nějaký dobrý dezert ze žloutků, dát ho chladit do lednice, jít na houby a pak využít zbylé bílky.

Ingredience na smaženici:Houbová smaženice v bílkové omeletě

  • košíček hub (čím víc druhů najdete, tím lépe)
  • 1 větší cibule
  • trochu oleje na smažení
  • 1 česnek
  • sůl a pepř
  • kmín, římský kmín, případně houbové koření 
  • 2 vajíčka 
  • hladkoliská petrželka 

Ingredience na omeletu:Houby jemně nakrájíme

  • 4 vaječné bílky
  • trochu oleje na smažení
  • sůl, pepř, hladkolistá petřželka, případně libeček

Postup přípravy:

1) Bílky osolte a našlehejte je metličkou v misce do lehké pěny.

2) V pánvi rozpalte trochu oleje, vlijte rozšlehané bílky, lehce opepřete, posypte nasekanou hladkolistou petrželkou a pečte na středním ohni dokud omeleta po krajích lehce nezrůžoví a nepustí se pánve. Odložte stranou.
Příprava smaženice
3) Cibuli nakrájejte na hrubo a dejte zpěnit na pánev do rozpáleného oleje. Lehce osmažte, dokud nezrůžoví.

4) Přidejte očištěné nahrubo pokrájené houby a lehce duste na vodě, kterou houby pustí.

5) Vmíchejte česnek pokrájený na plátky, podle chuti sůl, pepř, kmín, římský kmín a případně i houbové koření (mě ho vyrábí maminka ze zbylých rozdrcených sušených hub).

6) Až houby dostatečně změknou, přidejte dvě rozšlehané vejce, rychle promíchejte, aby se vajíčka srazila, přidejte hladkolistou petrželku a případně dosolte.

7) Servírujte zabalené v polovině bílkové omelety, ideálně s kmínovým chlebem.