Dýňové gnocchi s rozmarýnem a rukolou

Dynove_noky_3.jpgDoba přípravy: 30 minut

Doba vaření: 45 minut

Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g syrové očištěné dýně zbavené slupky
  • 2 žloutky
  • 3 – 4 hrnky polohrubé mouky
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • trochu oleje
  • čerstvá rukola
  • čerstvý rozmarýn 

Postup

Kousky dýně nastrouháme na jemném struhadle, osolíme a necháme odstát. Poté důkladně vymačkáme přebytečnou vodu. 

Do nastrouhané dýně přidáme žloutky, mouku podle potřeby (záleží na množství vody v dýni), sůl, pepř a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Vše rukama důkladně promísíme a vypracujeme těsto. 

Na pomoučeném vále tvarujeme z těsta válečky, které nožem nasekáme na malé dílky. Pokud je těsto řidší, můžeme noky tvarovat pomocí dvou kávových lžiček a házet rovnou do vroucí vody.

Noky po malých dávkách vaříme v osolené vodě cca 5 minut, dokud nevyplavou na hladinu. Poté děrovanou lžící vylovíme a ihned vhodíme do vedle připravené studené vody s olejem.

Zchlazené noky slijeme a necháme okapat. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme do něj nasekaný tymián a necháme zavonět. Poté přidáme noky a chvíli zprudka restujeme. Nakonec vsypeme listy rukoly,stáhneme teplotu a ještě chvíli v pánvi opékáme.

Tip: Hotové noky servírujeme sypané parmazánem a přidáme plátek citrónu.