Dýňové curry s kokosovým mlékem

final.jpgPodle počtu ingrediencí to vypadá na náročné vaření. Dobré kari s kokosovým mlékem však není nic jiného, než libovolná zelenina ochucená vaší oblíbenou směsí koření, vařená v kokosovém mléce a vývaru. Dýňové kari je ale stejně ze všech nejlepší!

Suroviny

  • * ½ dýně hokaido
  • * 1 menší cuketa* 2 brambory
  • * 2 mrkve* 1 plechovka cizrny
  • * 1 plechovka kokosového mléka
  • * ½ citronu
  • * 1 větší cibule
  • * ½ až 1 chilli paprička
  • * kousek zázvorového kořene
  • * 2 stroužky česneku
  • * hrst nasekané petrželky

Koření

  • * ½ lžičky mletého římského kmínu
  • * ½ lžičky mletého zázvoru
  • * ½ lžičky mletého curry
  • * ½ lžičky mletého koriandru
  • * ½ lžičky mletého muškátového květu
  • * ½ lžičky mletého garam masaly
  • * ½ lžičky mletého pepře
  • * 2 lžičky hořčičného semínka
  • * 1 lžička soli
  • * šípková sweet&sour chilli omáčka na dochucení
  • * cca ½ litru zeleninového vývaru na podlévání



Postup přípravy

1) Cibuli, česnek, chilli papričku a zázvor nakrájíme na drobno. V pánvi rozehřejeme asi 2 lžíce oleje, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, papričku i zázvor a cca 2 minuty opékáme, poté vmícháme všechno koření, vymačkanou šťávu z poloviny citronu a 2/3 kokosového mléka. Vše necháme společně chvíli provařit.

2) Dýni, cuketu, mrkev a brambory nakrájíme na kostky, vsypeme do omáčky v pánvi a necháme cca půl hodiny vařit. Občas mícháme v a případě potřeby podléváme vývarem.

Tip:
Dýně i cuketa je vařená o chvíli dřív, nežli brambory a mrkev, takže pokud je nemáte rádi příliš měkké, přidejte je do pánve o něco později.

3) Ve chvíli, kdy je zelenina skoro měkká vlijeme zbytek kokosového mléka, přidáme vařenou cizrnu a nasekanou petrželku, dochutíme solí, pepřem a šípkovou omáčkou. Vaříme ještě cca 5-10 minut do úplného změknutí.

4) Podávejte s plackami čapátí nebo s pečivem.

 


Podívejte se na další báječné recepty, které najdete na food blogu Vyndej mrkev.czkterý je poučný, zábavný a inspirativní.