Čerstvé domácí těstoviny s pórkovým pestem

Domácí těstoviny s pórkovým pestemPasta Fresca je hit každé lepší italské restaurace. Pokud si někde chcete dát dobré těstoviny, vsadíte na ty čerstvé a „domácí“. Tak proč si je neudělat rovnou doma? Není to tak náročné. Suroviny jsou levné, těsto snadné a Fresh Fettuccine nebo Fresh Pappardelle zvládnete i bez strojku na těstoviny! Stačí prostě nakrájet na pruhy, třeba podle dlouhého pravítka :)

Suroviny

Těstoviny (cca na dvě porce):

  • 200 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • trochu vody
  • olej, sůl

Pórkové pesto:Domácí těstoviny s pórkovým pestem

  • 2 malé pórky
  • 150 g kešu oříšků
  • 50 ml olivového oleje
  • 250 g sýru ricotta
  • sůl, pepř

Na servírování:

  • čersvý listový šepnát
  • balzamiková redukce
  • parmazán


PostupDomácí těstoviny s pórkovým pestem

1) Z mouky a žloutků vypracujeme hladké těsto, případně přidáme potřebné množství vody. Těsto je třeba pořádně propracovat, zpočátku připomíná spíš drobenku na koláč, ale suroviny se hnětením brzy spojí.

2) Z hotového nelepivého hladkého těsta vytvoříme bochánek a necháme alespoň dvě hodiny odpočinout v chladničce zabalené do potravinářské folie.

3) Na pomoučněném válu vyválíme tenkou placku a od ruky nebo podle pravítka rozkrájíme nožem na dlouhé nudle.

4) Nakrájené čerstvé těstoviny opatrně přesuneme do hrnce s vroucí osolenou vodou a trochou oleje a ihned pořádně promícháme, aby se nám neslepily.
Domácí těstoviny s pórkovým pestem
5) Vaříme podobně jako klasické těstoviny al dente, po uvaření zcedíme a promícháme s další trochou oleje.

6) Do mixeru dáme nakrájený pórek, kešu oříšky, olivový olej, sůl, pepř a všechno rozmixujeme na drobno (nemusí být úplně dohladka), přidáme ricottu a ještě lehce promixujeme.

7) Fresh pastu servírujeme promíchanou s pórkovým pestem a posypanou parmazánem spolu s čerstvými špenátovými lístky lehce zakápnutými balzamikovou redukcí.

Tip: Na pórkové pesto se skvěle hodí tenké mladé pórky, ideálně z vlastní zahrády. Do pesta je krájíme klidně i se zelenou částí, bílé ricottové pesto je pak svěže jarně barevné.