Broskvový koláč

Broskve ze zahradyTentokrát jsme byli odvážní a sami si vyzkoušeli upéci něco z produktů z vlastní zahrádky. 

Těsto: 

  • 200 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 120 g másla nebo Hery 
  • 2-3 lžíce vody

Náplň:
BK+3+-+logo.jpg

  • 5 - 6 čerstvých broskví nebo plechovka kompotovaných broskví
  • 150 ml zakysané smetany
  • 3 žloutky
  • 200 g pískového cukru
  • 30 g hladké mouky

Drobenka:

  • BK+5+-+logo.jpg60 g másla
  • 75 g hladké mouky
  • 60 g pískového cukru 
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Příprava: 

Na těsto smíchejte v míse mouku a sůl. Rozdrobte tuk 
do mouky a zpracovávejte dokud se nezačnou tvořit hrubé drobky. Do směsi postupně přidávejte vodu až je těsto dostatečně zvlhčené a drží pohromadě. Na pomoučeném válu vyválejte z těsta kulatý plát o síle 3 mm.

BK+7+-+logo.jpgTěsto lehce pomocí válečku přeneste na vymazanou a hladkou moukou vysypanou koláčovou formu.

Opatrně jej uložte na dno formy aby bylo rovnoměrně rozložené. 

Oloupejte čerstvé broskve (pokud nepoužijte kompotované), nakrájejte je na plátky
o síle asi 5 mm a rovnoměrně je rozložte na těsto do formy. 

V míse utřete zakysanou smetanu, žloutky, cukr a mouku až je vše dokonale spojené. Směs opatrně nalejte na broskve.

Takto připravený koláč vložte do trouby rozehřáté na 220°C a pečte asi 30 min.
nebo až krémová směs začne tuhnout. 

Mezitím si připravte drobenku – zpracujte dohromady máslo, mouku a cukr,
až se začnou tvořit drobky a vmíchejte skořici. 
Když se koláč peče asi 30 min. nasypejte na krém drobenku a pečte dalších
15 minut nebo až se drobenka zbarví dozlatova a na nůž zapíchnutý do těsta
se nepřichytí těsto.

Koláč nechte vychladnout a můžete jej podávat.