Batátové pyré s pomerančem a fazolkami

Bátátové pyréPyré ze sladkých brambor ochucuju kromě soli a pepře ještě hnědým cukrem a trochou citronu, aby vynikla jejich nasládlá chuť. V tomto receptu je namísto citronu použitá šťáva z pomeranče. A to nejen proto, že mě baví vařit podle barev :) Fazolky s chilli jsou k oranžové kaši skvělou protiváhou, jak svou svěží zelenou barvou, tak ostřejší chutí. Impresionismus na talíři!

Suroviny

Batátové pyré:

  • 4 velké batáty (sladké brambory)
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • sůl, pepř, hnědý cukr
  • olej

Fazolky:Batátové pyré

  • čerstvé fazolové lusky
  • 1 chilli paprička
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička bramborového škrobu
  • 150 ml vody
  • sůl, pepř, sojová omáčka, směs koření na grilované maso
  • olej

Postup

1) Batáty omyjte, podélně rozpulte, vyskládejte řezem nahoru do olejem vymazaného pekáčku nebo zapékací misky a posypte solí a pepřem.

Batátové pyré2) Dejte do trouby předehřáté na 180°C a pečte, dokud brambory nejsou dostatečně měkké (raději více, než méně, stejně je ve finále rozmixujete). Pokud chcete, můžete je i lehce ogrilovat.

3) Lžící vyberte vnitřek brambor a dejte do mixéru. Přidejte sůl, pepř, trochu hnědého cukru, pomerančovou šťávu a rozmixujte na hladké pyré.

4) Fazolky omyjte, okrájejte špičky a dejte na chvíli povařit do osolené vody nebo nad páru. Změklé fazolky propláchněte ve studené vodě.

5) V pánvi rozehřejte olej, přidejte povařené fazolky, nasekaný česnek a chilli, sůl, pepř a orestujte. Fazolky odložte stranou, do zbylého oleje v pánvi přidejte trochu koření na grilovaná masa a sojové omáčky a zalijte trochou vlažné vody, ve které jste rozpustili lžičku bramborového škrobu. Míchejte, dokud vzniklá omáčka nezhoustne. Hustota lze regulovat přidáním většího Batátové pyrémnožství vody nebo škrobu.

6) Batátové pyré servírujte s fazolkami a trochou omáčky.