Šípková omáčka sweet&sour s chilli a česnekem

11.jpgPokud vám nepomrzly ještě všechny šípky nebo máte možnost posledního sběru, inspirujte se naším receptem, který ocení hlavně milovníci pikatních chutí - tradiční čínská sweet&sour chilli omáčka tak trochu jinak. Namísto rýžového octa ten náš ocet český, namísto např. manga – šípky. Použít ji můžete jako dip k nachos, nebo na dochucení asijských pokrmů. ½ litru šípkové dužiny (základ pro výrobu marmelády).
 

Suroviny
 

  • ½ litru šípkové dužiny (základ pro výrobu marmelády)
  • ½ litru vody
  • 150 – 200 g cukru
  • 60 ml octa
  • 2 a více chilli papriček
  • 5 a více stroužků česneku
  • pepř
  • sůl
  • provensálské koření
  • zázvor
  • 2 lžičky bramborového škrobu na zahuštění


Postup přípravy


1) Šípkovou dužinu a vodu smíchejte v hrnci a přiveďte k varu.

2) Přidejte nadrobno nasekané chilli papričky i se semínky, prolisovaný česnek, kousek nadrobno nakrájeného zázvoru, ocet, cukr a podle chuti sůl, pepř a provensálské koření.

3) Vše smíchejte dohromady a vařte na mírném ohni 15 – 30 minut.

4) Zahustěte omáčku asi dvěma lžičkami bramborového škrobu rozmíchaného v troše studené vody, nechte krátce přejít varem a lijte do zahřátých sterilních sklenic.

 

Podívejte se na další báječné recepty, které najdete na food blogu Vyndej mrkev.cz, který je poučný, zábavný a inspirativní.